Ouessant

Ouessant (Bretons: Enez Eusa; Engels: Ushant; Nederlands (ouderwets) Heizand) is het meest westelijke eiland van Bretagne en dus ook Frankrijk. Ouessant is ongeveer vier bij acht kilometer groot en is gelegen aan de noordkant van wat lokaal Mer d’Iroise wordt genoemd, onderdeel van de Keltische Zee. Vanuit het westen kijk je uit over de Atlantische oceaan.
Ouessant is bereikbaar vanaf het vasteland vanuit Camaret, Le Conquet, Lanildut en Brest. Het is een onderdeel van L’iroise, het noordwestelijke deel van Finistère.

Het is een van de drukste doorvaartroutes op zee ter wereld: 70% van het wereldwijde zeeverkeer in tonnage komt hier voorbij ofwel 130 schepen per dag (2018). Dat leverde in het verleden nogal eens botsingen op tussen schepen (21 in 1963). Vanaf 1967 is er daarom een verkeersscheidingsregeling van toepassing, de rail d’Ouessant, net zoals eerder al ingesteld was voor het Engelse Kanaal of Pas de Calais.

Interactieve kaart van Ouessant


Vuurtorens

(“Breizh-176” by Falken is licensed under CC BY-SA 3.0.)


En natuurlijk wil een schip wel eens de route afsteken en het eiland aan de oostkant passeren. Dat is dan via de passage de Fromveur, afgeleid van het Bretonse froud (stroming) en meur (groot). Gevaarlijk voor degenen, die onbekend zijn met deze stromingen, maar wel ideaal voor de getijdencentrales, die Ouessant van stroom voorzien. Het is daarom ook niet voor niets dat om en op het eiland een kring van vuurtorens staat.

Hiernaast de vuurtoren van La Jument.

Phare de la Jument vu de l'île de Ouessant

Landkaartje van Ouessant met locaties van de vuurtorens.

Carte-Ouessant” by No machine-readable author provided. GifTagger assumed (based on copyright claims). is licensed under CC BY-SA 3.0.


De eerste, Le Stiff, is door Vauban gebouwd in 1695. De Phare de la Jument, met een rode top, en de vuurtoren van Kéréon, het ‘paleis’ genoemd vanwege de houten betimmering, zijn met ongelooflijk veel moeite in de zee gebouwd. Die van Le Créac’h behoort tot de krachtigste van de wereld, en is herkenbaar aan zijn visserstruipatroon (wit-zwarte strepen). Daarnaast is er nog de vuurtoren van Nividic.

Kaart van Ouessant met vuurtorens.

Amoco Cadiz

File:Ancre Amoco Cadiz.jpg” by Ludovic Péron is licensed under CC BY-SA 3.0.

Na de ramp met de Amoco Cadiz, een mammoettanker die in maart 1978 uiteindelijk bij de kust van Portsall aan de grond liep en een van de grootste milieurampen ooit veroorzaakte. De ramp leidde tot de bouw van een controletoren voor het scheepvaartverkeer op het eiland Ouessant. Sindsdien beschikt de kustreddingsdienst in Brest ook over een krachtige sleepboot.

Het anker van de Amoco Cadiz in de haven van Portsall.

Anker van de Amoco Cadiz in de haven van Portsall

Cromlech de Lan Penn ar Lan

Cromlech de Ouessant

Ouessant cromlec’h de penn ar lan” by Le bal isabelle is licensed under CC BY-SA 4.0.

De steencirkel van Pen-ar-Lan (Cromlech de Lan Penn ar Lan) staat op een schiereiland aan de oostkant. Het is een kleine Cromlech in eivorm met een assen van ongeveer 13 m richting het oost-westen en 10 m noord-zuid. In het begin van de 20e eeuw stonden er nog twee menhirs in het midden. In 1988 werd het geheel gerestaureerd, waarbij de centrale menhirs teruggevonden werden.

Dit monument staat niet op zichzelf. Ten zuiden ervan is een alignement bestaande uit vier menhirs. Naar het oosten staat op 150 meter een groot blok kwartssteen op een oude fundering.
Steencirkels zijn in Bretagne zeldzaam. De bekendste steencirkel van Bretagne is de dubbele, deels onder water liggende steencirkel van Er Lannic, een klein eiland in de golf van Morbihan.

Ouessantschaap

Ouessantschaap ram zwart

Von Anton Hornbläser – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34010918

Het oorspronkelijke Ouessantschaap is het kleinste schapenras van Europa. Inmiddels wordt het in heel Europa gehouden, voornamelijk als hobby. Het merendeel van de Ouessant schapen, 70%, is zwart; maar er zijn ook grijze, witte, bruine en schimmelkleurige dieren. De rammen bezitten indrukwekkende horens
Ouessantschapen zijn zeer sober, hebben een groot weerstandsvermogen tegen ziekten en stellen geen hoge eisen aan voeding en verzorging.

Links

Plaats een reactie