Waarom is een goede administratie of boekhouding voor ZZP-ers belangrijk?

Geplaatst op door

Een ondernemer, ZZP-er of eenmansbedrijf, is wettelijk verplicht een goede administratie of boekhouding bij te houden en te bewaren. De belastingdienst vraagt ook in veel gevallen om voor de BTW of omzetbelasting “een administratie bij te houden en te bewaren in een voor ons controleerbare boekhouding”.
Een uitzondering is er voor de BTW of omzetbelasting als je gebruik mag maken van de KleineOndernemersRegeling (KOR). Maar dan nog blijft een goede administratie nodig voor de inkomstenbelastingen.

Goede administratie

Een goede ondernemer laat geld groeien.Geld

Een goede administratie is helder, transparant en controleerbaar. Dit geldt zowel de ZZP-er als iedere andere ondernemer. Met een goede administratie maak je gemakkelijker kloppende jaarrekeningen en daarmee correcte belastingaangiftes. En je wilt natuurlijk niet teveel belasting betalen of later nog met naheffingen geconfronteerd worden.
Met een goede boekhouding kun je daarnaast een hele serie problemen voorkomen zoals het dubbel betalen van ontvangen rekeningen of het te laat betalen van rekeningen. Je houdt als ZZP-er ook beter zicht op jouw debiteuren. Betalen jouw klanten de rekeningen wel? En betalen ze wel op tijd?

Uitbesteden of zelf doen?

Als je een lening bij een bank of andere instelling nodig hebt, voor jouw onderneming of privé, dan is het eerste wat men vraagt, betrouwbare financiële gegevens over jouw onderneming. Ook daarvoor is een goede administratie en boekhouding nodig.
Gebruik je mijn hulp, dan spreekt het van zelf dat ik er voor zorg dat dit alles op orde is. Hoeveel je dan zelf doet en wat je aan mij uitbesteed is altijd bespreekbaar. Lees er ook meer over in het artikel ‘Uitbesteden of zelf doen van de administratie of boekhouding’.

Financieel inzicht ZZP-er

Een goede administratie voor u alsZZP-er

Maar belangrijker nog dan de hiervoor genoemde voordelen is dat een goede administratie nodig is om inzicht te krijgen in hoe uw onderneming er voor staat. Als ZZP-er zul je niet de eerste zijn waarbij alles ogenschijnlijk goed gaat en dan plotseling geconfronteerd wordt met grote belastingaanslagen, die jouw onderneming en daarmee jouw bestaan als ZZP-er in gevaar brengen.
Zorg daarom voor een regelmatige financiële rapportage. Afhankelijk van je bedrijf kan dat maandelijks zijn of per kwartaal. Uiteindelijk is er altijd de jaarlijkse rapportage in de vorm van een jaarrekening.

Ook hiervoor geldt dat je dit kunt uitbesteden of zelf doen. Besteed je het aan mij uit dan zorg ik in ieder geval voor een goede jaarrekening. Deze jaarrekening is zo opgezet dat deze je ook inzicht geeft en jij niet verzuipt in boekhoudkundige jargon.

Louis Bouten

Louis Bouten
Tarthorst 859
6708 JD Wageningen
Tel. 06-50231962

Meer contactgegevens vindt u op de contactpagina.