Administratie of boekhouding: uitbesteden of zelf doen?

Geplaatst op door

Als ondernemer sta je soms voor de keuze: bedrijfsactiviteiten uitbesteden of zelf doen? Het gaat dan meestal om ondersteunende activiteiten. Deze zijn nodig voor het bedrijf maar ze genereren niet direct omzet. Ze kosten alleen maar geld.
Dit geldt ook voor de administratie of boekhouding. Met name kleinere bedrijven, eenmanszaken of zzp-ers stellen vaak de vraag ‘Kan ik het ook zelf?’. Hier zijn een aantal overwegingen om te kiezen voor uitbesteden of zelf doen.

Voordelen uitbesteden

  • Je hebt meer tijd om aan de kernactiviteiten te besteden.
  • Je hebt minder zorgen over de administratie of boekhouding.
  • Je bent verzekerd van een goede kwaliteit van de administratie en boekhouding.

Voordelen zelf doen

  • je hebt lagere kosten.
  • Als je tijd over hebt naast je kernactiviteiten, kun je rustig de administratie zelf doen.
  • Je wilt dagelijks of wekelijks inzicht hebben in jouw financiële situatie.
  • Je vind het leuk werk.

Luister ook eens naar vier verschillende ondernemers over dit onderwerp op MKB servicedesk: Administratie: zelf doen of uitbesteden?.

Tijdig inzicht

Euro-Photo-by-Alf Melin

Vaak denkt een ondernemer dat een administratie of boekhouding alleen wordt bijgehouden voor de belastingen. Maar dat is zeker niet zo. Iedere ondernemer, ZZP-er of zelfstandige, houdt op de een of andere manier wel bij hoe het bedrijfsmatig gaat. Al is het maar door te kijken naar het saldo op de bankrekening.
Maar het banksaldo geeft een beperkt inzicht. Wil je meer inzicht hoe het financieel gaat dan is een goede administratie of boekhouding noodzakelijk.
Een belangrijke reden om het zelf te doen is vaak de tijdigheid van de cijfers. Dat je op elk moment weet hoe uw onderneming er voor staat. Als je jouw administratie uitbesteedt, zorg dan dat je niet een jaar na dato pas jouw jaarrekening krijgt en dan pas weet hoe je financieel gedraaid hebt. Vraag daarom om tussentijdse rapportages, bijvoorbeeld een keer per maand of een keer per kwartaal. Als je het zelf doet, heb je dit natuurlijk zelf in de hand.

Kwaliteit boekhouding

Photo-by-www.planetofsuccess.com-blog

De kwaliteit van de boekhouding zorgt er voor dat je overzichten ook kloppen. Bij een eenvoudige administratie kun je met een programma als Excel nog wel een eind komen, maar voor een jaarrekening wordt het al ingewikkelder.
Boekhoudprogramma’s hebben ingebouwde controles en die voorkomen veel fouten. Naast de controleerbaarheid is het natuurlijk ook belangrijk dat je je als ZZP-er aan de regels houdt van de belastingendienst.
Goede boekhoudprogramma’s kosten wel wat. Dat loopt uiteen van enkele honderden euro tot wel duizenden euro’s per jaar. Tegenwoordig zijn er ook online oplossingen, die een uitwisseling van de boekhouding met een accountant gemakkelijker maken en niet zo duur hoeven te zijn.

Tussenvormen

Relax- Mr.-Accountant-Dennis-Wong

Tussen uitbesteden en zelf doen zit nog een hele wereld. Er zijn veel tussenoplossingen mogelijk. Zeker met het online boekhouden kun je de voordelen van het uitbesteden en het zelf doen met elkaar combineren zonder verlies aan kwaliteit.

Belangrijk is dus bij jezelf na te gaan wat voor jou belangrijke overwegingen zijn. Wat wil je, wat kun je zelf en wat wil je aan een accountant, administratiekantoor of boekhouder overlaten? Praat hier ook over met jouw (toekomstige) accountant of boekhouder.
Wacht in ieder geval niet te lang met het zoeken van een accountant of boekhouder. Het voorkomt dat je later nog van alles moet bijstellen of veranderen.

Louis Bouten

Louis Bouten
Tarthorst 859
6708 JD Wageningen
Tel. 06-50231962

Meer contactgegevens vindt u op de contactpagina.